omnidata_logo_nov.jpg

omnidata_podaci.jpg

2002n42-001.gif

Stručni skup za javna i komunalna preduzeća - Savetovanje
POVEĆAVANJE I ODRŽAVANJE EFIKASNOSTI NAPLATE KOMUNALNIH USLUGA 
Iskustva u praksi i primena softverskih komponenti u procesu naplate

22. septembar 2016.
Šabac


Mesto održavanja:

 
Šabac, Stari Most
Lokacija objekta na mapi.


 
Ciljevi:
Sagledavanje mogućnosti za dalje unapređivanje efikasnosti i efektivnosti naplate komunalnih usluga 

Tematske oblasti: 


Prijava učesnika i preuzimanje radnih materijala, priprema za rad, koktel dobrodošlice.


 Otvaranje skupa


Grad Šabac na putu kroz vreme
Tatjana Marković, Narodni muzej Šabac


Tatjana Marković, kustos šabačkog Narodnog muzeja, efektnom prezentacijom provela je učenike kroz nekoliko vekova značajnih za nastanak Grada Šapca...Grad Šabac je podignut 1470. godine, a jedan od prvih prikaza utvrđenog grada je na graviri sa kraja petnaestog veka, iz 1493. godine.


Obračun rastura potrošnje u zgradama - iskustva iz prakse
Zoran Grozdanić, JPKP Lazarevac LazarevacPrimena sistema daljinskog očitavanja u praksi.
Usklađivanje sa zahtevima novog pravilnika o merilima.
Milan Đorđević, Omnidata ŠabacPauza posle prve sesije

 

Zakon o zaštiti potrošača u praksi i evidencija reklamacija, zahtevi u vezi fakturisanja komunalnih usluga
Nenad Purkić, Omnidata Šabac


Efekti ukidanja naplate preko inkasanata u užem gradskom području - iskustva iz prakse
Aca Tomić, JKP Vodovod Valjevo


Reagovanje u kriznim situacijama i umanjenja kvaliteta komunalnih usluga - iskustva iz prakse
Branislav Petković, JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac


Uslužna štampa faktura i ekterni naplatni servisi, tehnologija i metode za fakturisanje
Dragoljub Rakić, Omnidata Šabac


Nacrt uredbe o utvrđivanju nove metodologije za obračun cene vode
Uticaj povećavanja cena na uspešnost naplate. Migracija na novi tarifni model: usluge i kategorije potrošača. Parametrizacija cenovnika.
Milan Đorđević, Omnidata ŠabacPauza posle druge sesije

   

Zakon o izvršenju i obezbeđenju, naplata teško naplativih potraživanja
Izveštavanje za različite potrebe: revizije, tehničke i finananijske analize.
Dragoljub Rakić, Omnidata Šabac


Nabavka softverskih licenci i informatičkih usluga.
Biljana Živković, Omnidata ŠabacSpecifičnosti implementacije sistema za obračun i naplatu u javnim i komunalnim preduzećima  različite od veličine i složenosti i
aktivnosti korisničke podrške
Izmena metoda zaključivanja i otvaranja godine i prenosa početnog stanja.
Nenad Purkić, Omnidata ŠabacPrezentacija rezultata u procesu naplate komunalnih usluga kod korisnika sistema NAPLATA
Efektivnost i efikasnost naplate.
Milan Đorđević, Omnidata Šabac

Generalno, u 2015 uspešnost naplate kod korisnika sistema NAPLATA je proseku povećana.
Već treću godinu za redom nastavlja se trend porasta procenta naplate i smanjivanja prenetih potraživanja u narednu godinu.

Procenat naplate - odnos naplaće/fakturisano je u 2015. godini povećan na 105,6%, dok su preneta potraživanja iz 2015. u 2016. godinu smanjena na 36,7%.
Ovo je zaista impozantan rezultat i predstavlja odraz kontinuiteta rada svih aktera i neposredne razmene iskustava i rešenja u praksi.


Korisnici sistema NAPLATA sa vrha ove liste su u 2015 uspešno počeli da koriste ili nastavili da koristile resurs ranije nenaplaćenih potraživanja.
Dakle, uspostavili su efikasan sistem naplate, koji preostaje da nadalje održavaju.
Takođe, ono što je dobro i dalje se smanjuje broj korisinika koji generišu zaostatak. Ovo je posebno izraženo kod novih korisnika sistema NAPLATA kojima realno i jeste potrebno vremena da uspostave efikasan sistem naplate, menjajući pre svega sopstvene navike i procedure, a onda i navike svojih korisnika-potrošača u odnosu na plaćanje računa za komunalne usluge.


JP KOMUNALAC NOVI BEČEJ, najbolji procenat naplate (odnos naplaćeno/fakturisano) za naplatu prirodnog gasa.
Neverovatnih 138,9% je procenat naplate u 2015. godini.


JKSP TOPOLA TOPOLA, najbolji procenat naplate (odnos naplaćeno/fakturisano) za sve usluge za celo preduzeće.
Zaista je postignut sjajan rezultat, jer je procenat naplate na nivou od 133,1% u 2015 godini.


Kod većine korisnika sistema NAPLATA preneta potraživanja su manja od 40%, a što nas posebno raduje mnogi su ostvarili rezultate koji su teško dostižni i deluju nestvarno na ovim prostorima.
Jasno je da kod čija je pozicija korisnika u donjem delu ovog uporednog pregleda, postoje značajan potencijal u nenaplaćenim potraživanja, koji još uvek nije iskorišćen i da bi ta preduzeća to treba da nastoje da iskoriste upravo korsteći modele koje su primenila u praksi preduzeća sa vrha ove liste pogotovu onih kod kojih su nenaplaćena potraživanjanja manja od 20%.JKP TOPLANA ŠABAC, najmanja nenaplaćena potraživanja preneta iz 2015 u 2016. za naplatu gasa.
Za naplatu iz 2015 u 2016. godinu preneto je svega 12,3%.  U proseku računi se naplaćivani u roku od 45dana.


JP VODOVOD TREBINJE, najmanja nenaplaćena potraživanja preneta iz 2015 u 2016. godinu za celo preduzeće.
Za naplatu iz 2015 u 2016. godinu preneto je svega 14,8%.  U proseku računi se naplaćivani u roku od 54dana.


Prezentacija rezultata analize kvaliteta obrazaca računa za komunalne usluge


JP POSLOVNI PROSTOR OBRENOVAC, najbolje vizuelno rešenje obrasca računa.


JP VODOVOD I KANALIZACIJA GROCKA, najbolje funkcionalno rešenje obrasca računa.


JKP VODOVOD-ŠABAC, najbolji obrazac računa u celini

Iskustva i pravni aspekti primene latinice i ćirilice u javnim i komunalnim preduzećima
Dragomir Nikolić, pravnik, JKP Toplana-ŠabacKratka istorija srpskog pisma
Jelena Podgorac-Jovanović, Biblioteka šabačka


Bila jednom jedna ćirilica...

Bio jednom jedan narod na brdovitom Balkanu
i nestao je zajedno sa svojim jezikom i pismom,
najvažnijim obeležjima nacionalnog identiteta
...

Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano u našim krajevima, obično se pripisuje Vuku Stefanoviću Karadžiću, međutim citat je zapravo ortografski princip koji je izmislio Johan Kristof Adelung, nemački gramatičar i filolog. Karadžić je iskoristio taj princip kako bi sproveo reformu svog jezika, za razliku od Adelunga koji to nikada nije uspeo.

Sava Mrkalj (1783. Gornja Krajina, selo Sjeničak — 1833. Beč), srpski učitelj, monah i filolog. Mrkalj je bio privatni učitelj u Šapcu, gde mu je učenik bio Jovan Ninić, koji je kasnije postao poznati rodoljub i mecena Đorđa Markovića Kodera.

O tome se 1844. godine u Podunavcu pojavila i pesma u kojoj srpska mladež slavi Mrkalja i njegov uticaj na učenike.
1810. godine napisao tada veoma aktuelnu knjižicu o srpskoj azbuci Salo debelog jera libo azbukoprotres, u kojoj se zalagao za reformu jezika i pravopisa. Ovo delo uticalo je i na Vuka Karadžića.

Mrkaljeva ćirilica ili „mrkaljica” mogla se odmah primenjivati jer je Mrkalj u svojoj reformi tražio rešenja u okviru postojećeg slovnog fonda. Na taj način štamparije nisu morale rezati posebna slova, što je ovu ćirilicu činilo lako primenljivom. Mrkalj je preuredio ondašnju crkvenu ćirilicu, što je rezultiralo direktnim otporom crkve, ali i svetovnih vlasti prema reformi.

Georgije Zaharijadis (1778-1850), učitelj Grčke škole, kulturan i obrazovan čovek, došao je je u Šabac iz Zemuna 1824. godine. „Slovenska gramatika“ (Budim 1832), napisana u Šapcu što potvrđuje rečenica sa naslovne strane: U Šabcu gradu Serbskom, leta 1824. Na upotrebljenije poverene mi junosti Serbske.

Sava Popović: učitelj I klase mladeži šabačke, književnosti je ostavio pripovetke, slobodan prevod sa nemačkog i knjigu „Sad izobraženih umova“.

Vladika Gerasim Georgijević (1779-1839)  je u Šapcu napisao u vezanom i prostom slogu knjigu „Znameniti događaji novije srbske istorije“ i objavio u Beogradu, u Knjaževsko-srpskoj knjigopečatnji 1838. godine.

Jovan Stejić (1803-1853), lekar i pisac, stigao u Šabac 1829. „Prva i druga knjiga Zabave za razum i srce“, prevod sa nemačkog knjige „Makroviotika ili Nauka o produženiju života čovečeskog“ od Hufelanda. „Knjige Sabor istine i nauke“ i „Slovo na dan radosne vesti o priznanju sultanovom srpskih granica“ šabačkog u jezičko-azbučnoj politici Knjaževine Srbije.

Prota Jovan Pavlović (1804-1861) je srpsku književnu publiku prvi upoznao sa engleskim književnim delima, „Noćne misli“ i „Strašni sud Edvarda Janga“ i „Izgubljeni raj Džona Miltona“, kao i sa delima nemačkog književnika Hajnriha Čokea. Prota Jovan Pavlović, nastavlja, ali i zaokružuje priču o najvažnijim šabačkim bibliotekama u 19. stoleću.

Podstaknut Kopitarom i po ugledu na gramatiku slavenosrpskog jezika koju je u XVIII veku napisao Avram Mrazović, Vuk je napisao svoju gramatiku Pismenicu srbskoga jezika po govoru prostoga naroda napisanu i objavio je u Beču 1814. godine. Bez obzira na nesavršenosti i nepotpunost, ovo delo je značajno kao prva gramatika govora prostog naroda.Vuk je svoju reformu ćirilice izveo prilikom objavljivanja Srpskog rječnika 1818. godine – smatrao je da svaki glas treba da ima samo jedno slovo, izbacio je iz dotadašnje azbuke sve nepotrebne znakove, stvorio je nove znake tako što je pojedina slova stopio sa tankim poluglasnikom, izgled slova đ je prihvatio od Lukijana Mušickog, dž je uzeo iz nekih starih rumunskih rukopisa, slovo j iz latinice, a ć iz starih srpskih rukopisa.

Od 1814 do 1847. godine, reforma srpskog jezika, odnosno Vukova pobeda nije bila izvesna. Iako je njegov rad naišao na odobravanje evropskih filologa i lingvista, on je među samim Srbima imao žestoke protivnike, koji su mu prigovarali da njima ne treba takav, prost jezik.

Do Vukove pobede 1847. godine dolazi zahvaljujući mladom pokoljenju intelektualaca - te godine je objavljeno više dela (prevod Novog zaveta, Rat za srpski jezik i pravopis Đure Daničića, Pesme Branka Radičevića i Gorski vijenac Petra Petrovića Njegoša) kojima je pokazano da se na prostom narodnom jeziku može pisati kako poezija, filozofija, tako i sama Biblija, čiji prevod ne zaostaje ni za jednim prevodom na drugi jezik, kako je tvrdio Vuk. Iako je Vukova reforma ove godine postala stvarnost, trebaće 21 godina da se u Srbiji zvanično prihvati Vukov pravopis.

Bernard Šo, slavni engleski dramski pisac, ostavio je testamentom novac kao nagradu onome ko uspe da izvrši reviziju engleske abecede po uzoru na srpsku azbuku - ćirilicu.

Ćirilica i kaligrafija
Vladislav A. Stanković, kaligraf krasnopisac


Vladislav A. Stanković je kaligraf krasnopisac koji neguje i ulepšava srpsko pismo majstorskim potezima i posvećenosti koja se retko gde sreće.
Njegov rukopis našao se na gramatama zahvalnosti za podizanje srpskih hramova u Srbiji, diplomama, poveljama, priznanjima i zahvalnicama.
Ispisao je na pergamentu najlepše pesme srpske poezije: Bojićevu “Plavu grobnicu”, Šantićevu “Ostajte ovde”, Rakićevu “Simonidu”.
Ove lepe pesme najlepše su mi kad ih ispisujem ćirilicom - kaže nam Aleksandar Stanković.


Ćirilicu je uveo čak i u Titov kabinet. Po završetku kartografske škole, a zbog posebnog talenta u krasnopisanju, tu je radio od 1963. punih osam godina, ispisujući priznanja svetskim državnicima i liderima, književnicima i drugim zaslužnim stvaraocima toga vremena.

Njegovi radovi su autentična dela - prave simfonije azbuke. Jedna takva komponovana rukom i perom ovog kaligrafa dospela je i do kabineta bivšeg predsednika Francuske g. Žaka Širaka.
Kada je ovaj državnik 2001. bio u poseti Beogradu, sreo se sa g. Stankovićem na Kalemegdanu kraj spomenika srpske zahvalnosti Francuskoj. Lepo je što negujete svoje pismo - rekao mu je tada Širak.
Nažalost Srbi na najboljem putu da sami presude jednom od svojih nacionalnih simbola - kaže Stanković. Zar je moguće da smo slepi kod očiju i da ne vidimo koliko je lepo i koliko može da bude i lepše to naše pismo.  

Povod za uspostavljanje naše saradnje sa g. Stankovićem je sve češće bespotrebno uplitanje primene ćirilice u politički kontekst ili korišćenja kao sredstva pritiska, zadovoljavanja potreba interesnih grupa, umesto da upotreba ćirilice bude u funkciji onoga što ona u pogledu lepote i funkcionalnosti u suštini jeste - vrhunsko ljudsko dostignuće i savršenstvo u svakom pogledu - kao naš doprinos svetskoj baštini. 


Zahvalnice i priznanja
Posebne unikatne zahvalnice ručno ispisane kaligrafskom tehnikom ćiriličnim pismom dodeljene su kao posebno priznanje pojedincima za veliki doprinos uspešnosti koncepta i kvalitetu sistema NAPLATA...


Vesna Cuparić iz JP 3. SEPTEMBAR NOVA VAROŠ.


Branislav Bane Petković, JKP VODOVOD I KANALIZACIJA POŽAREVAC


Trifun Dedajić primio je zahvalnicu za Toma Marića, VODOVOD I KANALIZACIJA HERCEG NOVI.


Ištvan Maroš - Pišta, JKP RADNIK SIVAC


Zahvalnica za 10 godina uspešne saradnje za JKP PROGRES BAČKI PETROVAC.


Zahvalnica za 10 godina uspešne saradnje za JP BELOCRKVANSKI VODODOVOD I KANALIZACIJA.


Zahvalnica za 10 godina uspešne saradnje za GLOAKVALIS GLOŽAN.


Zahvalnica za 10 godina uspešne saradnje za JP TOPLIFIKACIJA LAZAREVAC.


Zahvalnica za 10 godina uspešne saradnje za JKP KOMUNALAC MAGLIĆ.


Zahvalnica za 10 godina uspešne saradnje za JKP OBRENOVAC OBRENOVAC.


Zahvalnica za 10 godina uspešne saradnje za JKP TOPLIFIKACIJA OBRENOVAC.

 
Učesnicima su podeljene majice sa azbukom koju je ukrasio g. Vladislav A. Stanković, kaligraf krasnopisac....


Zajednički ručak
Grupni obilazak znamenitosti grada Šapca i poseta Narodnom Muzeju u Šapcu
Tatjana Marković, Narodni muzej Šabac
Javna i komunalna preduzeća koja su imala svoje učesnike:

 1. DOO VODOVOD I KANALIZACIJA, Budva, Budva, Crna Gora
 2. DOO VODOVOD I KANALIZACIJA, Herceg Novi, Crna Gora
 3. DP KOMUNALAC, Maglić, Srbija
 4. GLOAKVALIS, Gložan, Srbija
 5. JKP VODOVOD-ŠABAC, Šabac, Srbija
 6. JKP 8. AVGUST, Srpska Crnja, Srbija
 7. JKP BADNJEVO, Negotin, Srbija
 8. JKP BUKULJA, Aranđelovac, Srbija
 9. JKP GRADSKA ČISTOĆA, Beograd, Srbija
 10. JKP IZVOR, Vladimirci, Srbija
 11. JKP KOMUNALAC, Kula, Srbija
 12. JKP KOMUNALAC, Titel, Srbija
 13. JKP KOMUNALAC, Trgovište, Srbija
 14. JKP OBRENOVAC, Obrenovac, Srbija
 15. JKP PROGRES, Bački Petrovac, Srbija
 16. JKP RADNIK, Sivac, Srbija
 17. JKP RASINA, Brus, Srbija
 18. JKP TOPLANA, Valjevo, Srbija
 19. JKP TOPLANA-LOZNICA, Loznica, Srbija
 20. JKP TOPLANA-ŠABAC, Šabac, Srbija
 21. JKP TOPLOVOD, Obrenovac, Srbija
 22. JKP VODOVOD BOR, Bor, Srbija
 23. JKP VODOVOD GROCKA, Grocka, Srbija
 24. JKP VODOVOD I KANALIZACIJA, Kragujevac, Srbija
 25. JKP VODOVOD I KANALIZACIJA, Novi Pazar, Srbija
 26. JKP VODOVOD I KANALIZACIJA, Požarevac, Srbija
 27. JKP VODOVOD-VALJEVO, Valjevo, Srbija
 28. JKSP TOPOLA, Topola, Srbija
 29. JP BELI IZVOR, Vrnjačka Banja, Srbija
 30. JP BVK, Bela Crkva, Srbija
 31. JP JEDINSTVO, Kladovo, Srbija
 32. JP KOMUNALAC, Novi Bečej, Srbija
 33. JP POSLOVNI PROSTOR, Obrenovac, Srbija
 34. JP TOPLIFIKACIJA, Lazarevac, Srbija
 35. JP VODOVOD A.D., Trebinje, Republika Srpska
 36. JP VODOVOD SURDULICA, Surdulica, Srbija
 37. JPKP LAZAREVAC, Lazarevac, Srbija
 38. KJP ĐUNIS, Ub, Srbija
 39. KJP GOLUBAC, Golubac, Srbija
 40. KP BUDUĆNOST AD, Laktaši, Republika Srpska
 41. PVIK IZVOR AD FOČA, Foča, Republika Srpska
 42. VODOVOD AD PRIJEDOR, Prijedor, Republika Srpska

Broj učesnika:

Struktura po delatnostima:

Reagovanja učesnika:

Od strane učesnika savetovanja veoma dobro su ocenjeni ciljevi skupa kao radni materijali,

Posebno nas raduje da smo izuzetno dobre ocene dobili za kvalitet naših prezentacija, inteziviranje razmene neposrednih iskustava, i sa aspekta sagledavanja mogućnosti za dalje poboljšavanje procesa naplata, podsticanja boljeg međusobnog upoznavanja učenika.

Takođe je pohvaljen i ambijent, kvalitet i prilagođenost prostora potrebama skupa, kao ostalih pratećih sadržaja.Neizmerna zahvalnost i veliki pozdrav iz Šapca što svojim prisustvom dali značaj i smisao ovom događaju...Poštovane kolege, zahvaljujemo što ste uprkos drugim obavezama, našli vremena, prešli mnoge kilometre i došli da se vidimo i ponešto uradimo.
Srdačno vas pozdravljamo sa ovog mesta i nadamo da će
naša saradnja i dalje teći kao ova naša reka Sava i da će i vama sve ovo ostati u lepom sećanju.


Ostale informacije:

Ovaj skup povezan je sa predhodnim skupovima:

Savetovanje, septembar 2015
Savetovanje, septembar 2014
Savetovanje, septembar 2013
 
 
 
Pogledajte: Ostali skupovi
 

To Top


© 2002 OmniData - Šabac. Sva prava zadržana.